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Letter to an Ethics Official dated June 11, 1982

        This is in response to your request for an opinion from this
   Office as to whether an honorarium paid to a charitable
   organization on a Government employee's behalf must be counted as
   outside earned income for purposes of section 210 of the Ethics
   in Government Act of 1978 ["the Act"], 5 U.S.C. App. § 210.  For
   the reasons stated below, it is our opinion that it must.

        Section 210 provides:

           Except where the employee's agency or department shall
           have more restrictive limitations on outside earned
           income, all employees covered by this title who are
           compensated at a pay grade in the General Schedule of
           grade 16 or above and who occupy nonjudicial full-time
           positions appointment to which is required to be made
           by the President, by and with the advice and consent of
           the Senate, may not have in any calendar year outside
           earned income attributable to such calendar year which
           is in excess of 15 percent of their salary.

        The implementing regulations define outside earned income as
   "wages, salaries, commissions, professional fees and other
   compensation received for personal services actually rendered,
   other than for services for the United States Government . . . ."
   5 C.F.R. § 734.501(b).  Honoraria fall within that definition.1

        The Federal Election Campaign Act of 1971, as amended,
   prohibits any elected or appointed officer or employee of any
   branch of the Federal Government from accepting any single
   honorarium of more than $2,000.2  2 U.S.C. § 441i(a).  Those
   employees who are covered by section 210 of the Ethics in
   Government Act are thus subject to two separate limitations on
   their acceptance of honoraria:  5 U.S.C. App. § 210 and 2 U.S.C.
   § 441i(a).

        Section 441i(b) of Title 2 of the United States Code provides:

           If an honorarium payable to a person is paid instead
           at his request to a charitable organization selected by



           payor from a list of 5 or more charitable organizations
           provided by that person, that person shall not be
           treated, for purposes of subsection (a) of this
           section, as accepting that honorarium.  For purposes of
           this subsection, the term "charitable organization"
           means an organization described in section 170(c) of
           Title 26.

        There is no comparable provision in the Ethics in Government
   Act.  Your question is, in effect, whether an exception to section
   210 for honoraria donated to charity can nonetheless be read into
   the Act.  We do not believe that it can.

        The exception for honoraria set forth in 2 U.S.C. § 441i(b)
   was not included in the Federal Election Campaign Act as it was
   originally enacted in 1976.  Rather, the exception was added by
   Pub. L. No. 95-216 in 1977.  When Congress passed the Ethics in
   Government Act the next year, surely it would have included a
   similar limitation on the applicability of section 210 had that
   been its intention.

        Moreover, exclusion of honoraria donated to charity would be
   inconsistent with at least one of the two basic purposes
   underlying the outside earned income limitation of section 210,
   which are to prevent executive branch officials from cashing in
   on their positions of influence or being affected by the
   prospects of outside income and to insure that outside activities
   do not detract unduly from an official's attention to his job.
   See 124 Cong. Rec. 32003-08 (1978); Letter from
   Theodore B. Olson, Assistant Attorney General, Office of Legal
   Counsel, to Fred F. Fielding, Counsel to the President
   (January 28, 1982).3  See also House Comm. on Standards of
   Official Conduct, 97th Cong., 2nd Sess., Ethics Manual for
   Members and Employees of the U.S. House of Representatives 67-68
   (1981); Final Report of the Select Comm. on Ethics, H.R. Rep.
   No. 1837, 95th Cong., 2nd Sess. 29-30 (1979) (demonstrating that
   similar purposes underlie the outside earned income limitation
   applicable to members of the House of Representatives).

        Because the financial benefit of having a donation to charity
   made on one's behalf is minimal, an exception for honoraria
   donated to charity would probably not significantly undercut
   section 210's object of preventing executive branch officials
   from trading on their positions for financial gain. The second
   concern of the statute, however, is directly implicated by your



   question, because the type of activities which generate honoraria
   are those which ordinarily require personal participation on the
   part of the Government official.  To earn more honoraria, more
   time must be diverted from Government responsibilities,
   regardless of whether the honoraria are paid to the individual
   directly or donated to charity on his behalf.  We believe,
   therefore, that the exclusion of honoraria from outside earned
   income for purposes of section 210 would be inconsistent with the
   statute's object of insuring that Government officials do not
   spend an inordinate amount of time on work other than their
   Government responsibilities.

        As [another ethics official in your agency] mentioned in his
   original request for an opinion, an honorarium is income for
   income tax purposes even if it has been donated to charity in
   accordance with 2 U.S.C. § 441i(b).  It is our view that
   honoraria donated to charity are also income for purposes of
   section 210 of the Ethics in Government Act.

        If we can be of further assistance, please do not hesitate to
   contact us.

                                           Sincerely,

                                           J. Jackson Walter
                                           Director

------------------
1 Cf.  5 C.F.R.  § 734.301, which provides tha honoraria must be
reported as income on the financial disclosure reports required by Title II
of the Act.  The instructions to the form expressly state that honoraria
received and donated to charity must be reported.

2 As originally enacted, the Federal Election Campaign Act also
prohibited acceptance of honoraria aggregateing more than $25,000 in any
calender year.  In 1981, Pub.  L.  No.  97-51 eliminated that prohibition.

3 In his January 28, 1982, letter to White House Counsel Fred
Fielding, Assistant Attorney General Olson declined to follow the "cash
receipt" approach adopted by the Federal Election Commission in its
adminstration of the limit on honoraria in 2 U.S.C.  § 4li, and held that



income, for purposes of section 210, is attributable to the year in which
services relating to it were performed.  We concur in the reasoning of Mr.
Olson's opinion.


